BAHÇE TARIMI

BAHÇE TARIMI PROGRAMI


Bahçe Tarımı Programı'nda iki yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir. Bu program çerçevesinde öğrencilere; meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, örtü altı ve mantar yetiştiriciliği alanlarında tarımı (yetiştiriciliği) yapılan bitkilerin yetiştirme, çoğaltma, hasat ve depolama teknikleri konularında teorik ve uygulamalı olarak bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.
Yüksekokul bünyesinde, öğrencilerin teorik derslerde öğrendikleri bilgileri pratiğe aktarabilecekleri toplam 11 dekar Ilıman iklim meyveleri (kayısı, badem, pekan cevizi, zeytin) ve Subtropik iklim meyveleri ( turunçgiller, zeytin, nar ) koleksiyon bahçesi, 1 dekar sebze ( kuşkonmaz, çilek, havuç, turp, patates) yetiştiriciliği alanı, 600 m2’lik fidan üretim serası bulunmaktadır. Öğrencilerle haftada 4 saat uygulama yapılmaktadır.
Bahçe tarımı programının amacı; bahçe tarımı alanında ziraat mühendisi ile teknisyen ve işçi arasında görev yapacak teknik elemanları yetiştirmektir. Öğrencilere, profesyonel ve mesleki alanlarda kendilerini geliştirebilmeleri için gerekli bilgi ile analitik düşünceyi kazandırmak, öğrencileri iş dünyasının gerekli gördüğü teknik ve pratik becerilerle donatmak programın başlıca hedefleri arasında yer almaktadır.
Bahçe tarımı teknikeri olmak isteyenlerin, toprak ve bitkilerle uğraşmayı seven, fen bilimlerine ve özellikle biyolojiye meraklı olan, açık havada çalışmaktan hoşlanan kişiler olmaları gerekir. Bahçe tarımı teknikerleri tüm işlerini açık havada yürütürler. Çalışırken çiftçilerle, ziraat teknisyenleri ve ziraat mühendisleri ile iletişim halindedirler.
Eğitim süresince; botanik, bitki ekolojisi, bahçe tarımı mekanizasyonu, sulama tekniği, mantar yetiştiriciliği, bitki fizyolojisi,  meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, örtü altı sebze yetiştiriciliği, budama, aşılama, fide ve fidan yetiştirme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat sonrası işlemler ve pazarlama, bitki besleme ve toprak bilgisi gibi dersler verilmektedir.
Eğitim süresi boyunca öğrenciler tarım kuruluşları, özel işletmeler, sempozyum ve tarım fuarına götürülmekte, görsel ve işitsel yöntemlerle eğitim desteklenmektedir.
Teorik olarak verilen bilgileri, öğrenciler uygulamalarda pratiğe aktarma imkanına sahiptirler.
Bahçe tarımı sektörü, hiçbir zaman geçerliliğini yitirmeyen, insanların sürekli ihtiyaç duyduğu ürünlerin yetiştirilmesi açısından her zaman gereksinim duyulan bir sektördür.
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ‘Bahçe Tarımı Ön Lisans Diploması’  verilir. Bahçe tarım teknikeri; meyve ve sebze bahçelerinde, seralarda, ağaçların ve bitkilerin sağlıklı bir biçimde yetiştirilmesi ve kaliteli ürün elde edilmesi için bilimsel yöntemlerle fide ve fidan üretimi, bahçe tesisi ve planlaması,  budama, gübreleme, ilaçlama ve hasat yöntemlerinin uygulanmasında görev yapar.  Bahçe tarımı ön lisans programını  başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerinin lisans programına dikey geçiş yapabilirler. Bugüne kadar 20’ye yakın öğrencimiz Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına yerleşmiştir. Bahçe tarımı teknikerleri kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara ait fidancılık, seracılık ve yetiştiricilik alanlarında, meyve ve sebze üretim birimlerinde çalışabildikleri gibi kendi özel bahçe ve seralarında da bilgi ve deneyimlerini uygulayabilirler.